Tillbakablick och Nyårshälsning!

bild-5

Om vi tittar tillbaka på året 2014 i Pukeberg så har det varit ett händelserikt år, jag tänkte titta närmare på fyra stora händelser.

Den nya hemsidan och bloggen blev klar i april och vi har haft lite mer än 6000 läsare under de månaderna och nu på slutet av året har det varit ca 1000 läsare i månaden, den stegringen hoppas vi fortsätter och vi är väldigt tacksamma för våra läsare och glada att det finns så stort intresse.

Om vi sedan tar årets tråkiga nyhet så var det att en av designutbildningarna från Lnu(Linnéuniversitet) som hade sitt fokus inom reklam försvann från området. Men istället kom Riksglasskolan som verkligen har lyft upp området och fått själva hjärtat i bruket att brinna igen. Vannan(glasmassaugnen) är i gång igen och det blåses glas varje dag. Det är liv och rörelse i hyttan igen. Det kändes förstås tråkigt att en utbildning försvann, men samtidigt så blev det fantastiskt bra med Riksglasskolan som verkligen kan använda sig av platsen, så ibland är förändringar väldigt bra! Det är också väldigt roligt att se att produktdesignstudenterna vid Lnu samarbetar med glasblåsareleverna på Riksglasskolan. Det är verkligen den kokande grytan med olika samarbeten vi vill ha på området.

Sist men absolut inte minst är att vi äntligen fått ett café och en bistro till området. “Café Hos oss” är den mötesplats vi saknat och nu finns den här och vi njuter varje dag, hoppas ni också kommer och testar en fika eller lunch!

Jaa, det var en liten droppe av allt som har hänt. Alla aktörer som inte har nämnts som Hyttsillen, Zero belysning, Designarkivet, Ateljéhus Pukeberg, Nybro Konstförening, Hemslöjdskonsulenterna och Glas-shopen har förstås också haft ett händelserikt år och som vi säkert kommer höra mer ifrån här på bloggen!

Men nu vill vi önska er alla ett riktigt Gott Nytt År och hoppas vi ses 2015, det ska bli spännande att se vad det året har att ge, tack alla aktörer och tack alla besökare! Välkomna till Pukeberg glasbruk både virtuellt och i verkligheten 2015!

Öppning av Glas och Möbelutställnings projekt av designstudenterna i Pukeberg

imageEXHIBITION OPENING
Glass- and furniture design students in Pukeberg

Utställningshallen by Designarkivet
Pukeberg, Nybro
13th-14th of December 2014
14.00-16.00

A study of form and materials by students of glass and furniture design at Linnaeus University, School of Design, in Pukeberg.

Glass by our Glass Design students in cooperation with our master blowers Micke Johansson and Glenn Auker to create great glass design and art glass. Students from RiksGlasskolan have assisted them.

Furniture by our Furniture design students. Models and prototypes produced in our workshops with the help of teachers Kristoffer Jeglinski and Peter Thorsson.

Linnéuniversitetet: Design
Linnaeus University, Glass Design
Pukebergsområdet

Course info:
http://lnu.se/education/courses/2DI301?l=en&ec_vt=English (Furniture design)
http://lnu.se/education/courses/2DI302?l=en&ec_vt=English (Glass design)

Map:
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=z4sde7maJTSA.kVlF9MSjqSIY

Contact:
Ole Victor
+46-70-774 6030
ole.victor@Lnu.se

Georgisk konstnär på utbytesvistelse i Pukeberg för att lära sig om glas!

image

Nikoloz Lutidze, konstnär från Tbilisi i Georgien, har varit på två månaders konstnärsvistelse som Artist in Residence i Pukeberg vid Nybro. Värd för Nikoloz vistelse har varit Ateljéhus Pukeberg, men han har också arbetat hos Riksglasskolan och på produktdesignprogrammet vid Linnéuniversitetet för att fördjupa sin förståelse för glas som material, som han kan lägga till sin tidigare utbildning inom dans, performance och koreografi på konstakademin i Tbilisi.

På onsdag kommer Nikoloz Lutidze att visa installationen Fragments i trapphuset på Kalmar konstmuseum. I samband med vernissagen blir det ett konstnärssamtal där Nikoloz berättar om sitt konstnärskap och hur situationen ser ut för konstnärer i Georgien. Det blir även kaffe med tilltugg.

Kalmar konstmuseum/ konstkonsulenten arrangerar konstnärsvistelser i Kalmar län som stöds av iaspis, konstnärsnämndens internationella program, Regionförbundet Kalmar län och länets kommuner.

Varmt välkommen 10/12 kl 18.30 på Kalmar Konstmuseum!

Invigning av Riksglasskolan i dag och ÖPPET HUS nu på Lördag den 6:e december!!!

I dag var den invigning av Riksglasskolan i Pukeberg! Skolan har under sensommaren 2014 flyttat från Orrefors till Pukeberg glasbruk i Nybro. Glasband klipptes av landshövdingen och fina tal hölls av Nybro kommun, en fd. rektor från Riksglasskolan, ordförande för regionförbundet och en lärare från Linéuniversitetet. Landshövdingen hjälpte också till att tillverka ett slags minnesmärke för den här dagen i form av sandgjutning. Projektet var väldigt symboliskt både i form och i samarbetet som var med glasdesignstudenter från Linnéuniversitet, som tagit fram idé och design och glaselever från Riksglasskolan som hantverksskickligt realiserade idén i glas där även landshövdingen bidrog.

Riksglasskolan har utbildningar både för unga gymnasielever men också vuxenutbildningar. En del av eleverna kommer från andra länder. Två av de danska eleverna spelade och underhöll vackert under minglstunden. Vi på området vill gärna HURRA en extra gång och berömma alla lärare och andra inblandade som har arbetat så oerhört mycket för att flytta skolan till Pukeberg. Hurra, hurra, hurra och låt dem stanna uti hundrade år!

Hör en fin radiointervju med eleverna från Riksglasskolan på P4 Kalmar

Välkomna på Riksglasskolans öppet hus nu på lördag 6/12 mellan 10-16 i Pukebergsglasbruk, kanske du vill utbilda dig inom glas?bild 1
bild 2bild 4122